Biotechnologie
Kod předmětu: MB180P19
|
|
Garant: | Doc. PaedDr. RNDr. Švecová Milada, CSc. |
---|---|
Vyučující: | Doc. PaedDr. RNDr. Švecová Milada, CSc. |
Klasifikace: | Biologie > Didaktika biologie Učitelství > Biologie |
Anotace
Biotechnologie představují interdisciplinární propojení nejrůznějších oborů a disciplín biologických, chemických, biochemických , technických a technologických. Využívají nejnovější poznatky a postupy umožňující alespoň částečné ovlivnění dějů probíhajících v přírodě. Biotechnologie mají vliv na celou řadu hospodářsky významných odvětví jako je např.zdravotnictví, farmaceutický průmysl, zemědělství. lesnictví a energetika. Stále větší uplatnění nacházejí při ochraně životního prostředí.
Sylabus
Úvod
Biotechnologie z obecného hlediska. historie, současnost a trendy využívání biotechnologií pro různé obory. Děje v živých organizmech a možnosti jejich řízení s využitím biochemických a biotechnických prostředků,
Rostlinné biotechnologie
Regenerační mechanizmy u rostlin , principy vegetativního rozmnožování, regulační faktory hormonální a non-hormonální, explantátové množení rostlin a jeho využití v zemědělské a v lesnické praxi
Transgenní rostliny
Genové manipulace - historie a současnost. Technologie přípravy geneticky modifikovaných (rostlinných organizmů) (GMO), jejich experimentální a aplikační využití. Přínosy v zemědělské, lesnické a průmyslové praxi. Objektivní zhodnocení zdravotních a ekologických rizik GMO.
Biotechnologie v integrované ochraně rostlin
Integrovaná ochrana rostlin vůči patogenům bakteriálního, houbového i živočišného původu. Biologické přípravky- specifika jejich využití, příklady jejich využití v zemědělství a v lesnictví. Seznam povolených přípravků v zemědělství a v lesnictví.
( Dr.M.Švecová, CSc., Doc.ing.D.Veselý, DrSc.)
Biotechnologie v reprodukci živočichů
Využití hormonů v reprodukci hospodářských zvířat, oplození in vitro, kultivace embryí a manipulace s nimi ( klonování). Xenotrensplantace. Využití biotechnologií při záchraně ohrožených druhů živočichů.
Doc.Ing.J.Petr, CSc.
Potravinářské biotechnologie
Specifika potravinářských surovin a výrobků. Klasické potravinářské biotechnologie ( zpracování mléka, masa, výroba chleba a pečiva). Fermentované produkty ( alkoholické nápoje a potravinářské přísady).
Biotechnologie a životní prostředí
Alternativní zdroje energie (bioplyn).
Reference od účastníka:
Tento předmět vřele doporučuju, zapsali jsme si ho 3 a nikdo toho nelitoval. Přednášky jsou koncipovány stylem že vyučují různí hosté. Je zde rozebrána problematika GMO (geneticky modifikovaných organismů) i biopotravin a dalších. Asi hřebem všech přednášek je návštěva pana Jaroslava Petra, kteý je opravdu výborný a objektivní ve svých přednáškách. Předmět dále obsahu návštěvu Madety v jižních Čechách. Zápočet je bezproblémový a snadný pokud vís to alespoň trošku zajímá. Paní švecová je i mírná při opravování zápočtovývh testů.Takže kromě zajímavých přednášek jsou to i hezký 3 kredity zadarmo.